Tápióbicske

Eljárásrend az esküvő és lakodalom során a járványügyi készenlét idején alkalmazandó járványügyi szabályokról

Megjelent: 2020. szeptember 14.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, Európában a járvány második hulláma elkezdődött.

A megbetegedések járványos terjedésének megakadályozásában talán a legfontosabb azoknak a helyszíneknek az elkerülése ahol zárt térben sokan vannak és nehézkes a megfelelő védelmet jelentő távolság biztosítása.

A jelenlegi jogszabályok lehetővé teszik a nagy létszámú esküvők feltételek nélküli megtartását, azonban a járványügyi érdekek miatt kerülni kell a zárt helyeken kialakuló zsúfoltságot, így célszerű és javasolt az esküvő megrendezésekor olyan méretű helyszín választása, ahol betartható a résztvevők közti  mintegy 1,5 méteres védőtávolság. Amennyiben a védőtávolság betartása nem megoldható, az időjárás függvényében javasolt szabadtéri esküvő tartása.

Az elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjedő, új koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében különösen hangsúlyos az általános járványügyi szabályok betartása, a megelőzés érdekében az esküvő során az alábbiakra szükséges figyelemmel lenni:

Az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek részt az esküvőn, lakodalmon.

Javasolt több bejárat használata, csökkentve az érkezéshez kapcsolódó tömeget.

A zsúfoltság elkerülése érdekében a welcome drink-et nem a beérkezéskor javasolt kiszolgálni, a sorban állás elkerülése érdekében, hanem az ülőhelyekre kell készíteni, biztosítva a választás lehetőségét.

Személyi higiéné betartása:

Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.

Emellett szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).

Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat. (kézfogás, érintések, pacsi, puszi, stb.), valamint a saját arc, szem, száj érintését is.

Az ifjú párnak és az örömszülőknek történő gratulációnál is lehetőleg kerülni szükséges a puszit, a kézfogást. Amennyiben ez nem megoldható javasoljuk, hogy az ifjú pár és az örömszülők viseljenek kesztyűt, melyet a gratuláció végén levesznek. A kesztyű levételét követően mossák, fertőtlenítsék a kezüket.

Nem javasolt az úgynevezett „menyasszonytánc”, melynek során a menyasszonnyal az egybegyűltek jelentős része táncol.

Amennyiben ez nem elkerülhető javasoljuk tánc közben a táncolók maszkviselését és a menyasszony részéről kesztyű viselését is (természetesen ez a közvetlen, szoros családtagokra nem vonatkozik).

Kerüljék el lehetőleg azokat a játékokat is melynek során például többen isznak ugyanabból a pohárból, egyéb tárgyból (pl.: menyasszony cipője).

A helyszínen a szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.

Javasolt érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, annak folyamatos utántöltése és a használatára történő figyelemfelhívás.

Fertőtlenítés:

A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében rendkívül fontos a helyszínen az esküvő előtti és utáni takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése.

Szellőztetés, légtechnikai rendszerek

Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.

Mesterséges szellőztetés esetén amennyiben nyithatóak az ablakok, javasolt a minél gyakoribb, nyitott ablakokon keresztüli természetes szellőztetés egyidejű alkalmazása. Amennyiben az ablakok nem nyithatóak, úgy egyéb úton kell biztosítani a folyamatos friss levegő ellátást és kerülni kell a használt levegő visszakeverését a rendszerbe.

Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, és kizárólag a belső levegőt forgatják (pl.: split klíma és fan-coil berendezések, mobil légtisztítók), a levegőben tarthatják a vírusos cseppeket, szállíthatják a kórokozókat. Ezek a készülékek csak akkor használhatóak, ha egyidejűleg intenzív levegő utánpótlás történik a külső térből.

Az esküvői menüsor elkészítésekor, illetve felszolgálásakor az alábbiakat kell betartani:

Kizárólag egészséges, tünetmentes, egészségügyi könyvvel rendelkező dolgozók vehetnek részt a konyhai munkákban, tálalásban, ételszállításban, takarításban.

A gyakori és megfelelően elvégzett kézmosás és kézfertőtlenítés fontosságára fel kell hívni a dolgozók figyelmét. Az ehhez szükséges felszerelést (hideg, meleg folyóvízellátás, szappan, virucid hatásspektrummal is rendelkező kézfertőtlenítő szer, egyszer használatos papír kéztörlő, fedeles, kézzel érintés nélkül nyitható, műagyag zsákkal bélelt hulladékgyűjtő edény) folyamatosan biztosítani kell számukra.

Az ételkészítésben, tálalásban, felszolgálásban résztvevők minimalizálják a kontaktust a vendégekkel.

A felszolgáló személyzet számára védőmaszkot és vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert kell biztosítani és annak minél gyakoribb használatát meg kell követelni.

Tálalópultos kiszolgálásnál javasolt a kiszolgáló személyzet, valamint a kínálat plexi takarás mögötti elhelyezése.

Az étkezésnél az asztalokat célszerű úgy elhelyezni, hogy az asztaltársaságok egymástól minimum 1,5 méter távolságra ülhessenek.

Egy asztalnál lehetőleg ugyanazon család tagjai kerüljenek leültetésre, amennyiben lehetséges kerüljük el a távolról érkező rokonok, ismerősök egy asztalhoz történő ültetését.

Rendkívül fontos a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok cseppfertőzéstől védett tárolása, önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatásának elkerülése, amely egyszerűen megoldható például az evőeszközök, szalvéták egyéni csomagolásával. A kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt.

Az esküvőn résztvevő vendégektől visszakerülő edényeket a szabályokat betartva, fertőtlenítőszeres mosogatással kell a konyhán megtisztítani. A konyhára átszállítás során ügyelni kell arra, hogy az edények a szállítási útvonalat ne szennyezzék.

A járvány megelőzése érdekében tett intézkedéseit, együttműködését köszönöm.

Megszakítás