Tápióbicske

Felhívás lakossági védekezésre – biológiai szúnyogírtás

Tisztelt Tápióbicskeiek!

Felhívás

lakossági védekezésre!

Megérkezett a várva várt jó idő és ezzel együtt a szúnyogok is éledeznek. Számos lehetőség létezik a lakosság számára a szúnyogártalom elleni védekezéshez.

A vizes felületek letakarása, megszüntetése vagy természetes ellenségek betelepítése sokszor nem kivitelezhető, mivel a házak körüli tenyészővizek egy részénél ezek a megoldások nem vezetnek eredményre. Pl. madáritatók, állati fürdetőkádak, udvari medencék, de több helyütt a félrecsúszott fedelű esővizes hordókban is találtunk csípőszúnyog-lárvákat.

A védekezés biztos és biztonságos módszere a Culinex tabletta (Culinex Tab plus) alkalmazása.

Culinex tabletta alkalmazása

1 tabletta maximum 50 literes tartályhoz elegendő. Nagyobb vízterek (pl. kerti tavak) esetén javasolt locsolókanna vagy kézi permetező használata. A tablettákat oldja fel 2 – 5 liter vízben, töltse az eszközbe és engedje fel vízzel. Egy tablettát tartalmazó szuszpenziós oldat (0,55 g) 2 m² területre elegendő. Az önkormányzatnál bárki átveheti, megveheti a tablettát. Az első tabletta ingyenes, próbálják ki, amennyiben elégedettek vele, a következőket már kedvezményes áron tudjuk biztosítani. Kérdéseikkel bátran keressenek!

Miért nélkülözhetetlen a csípőszúnyog-lárvák elleni védekezés a magánterületeken?

Mind a dél felől bevándorló inváziós fajok (Ázsia tigrisszúnyog, Koreai szúnyog, Japán bozótszúnyog), mind a vízfelszínre petéző hazai fajok (Házi szúnyog stb.) lárvái tömegesen fejlődnek a magánterületeken kialakuló kisebb-nagyobb mesterséges vízgyülemekben.

Az említett fajok egyedszámának megfékezése csak és kizárólag a lakosság közreműködésével lehetséges, mivel a földi kémiai kezelések nem jelentenek hatékony megoldást a már kifejlett alakjuk ellen, mert a közterületeken kijuttatott melegköd a házakkal, kerítésekkel takart hátsó udvarokba, ahova pl. az esővíz gyűjtőket a lakosok általában helyezik, a fizikai akadályok miatt el sem jut.

Rendelkezésre áll most már a csípőszúnyog-lárvák elleni biológiai készítmény lakossági, tablettás formulációja is, amely teljes biztonsággal alkalmazható a magánterületek tenyészővizeinek kezelésére. A biológiai hatóanyaggal kezelt vizek nyugodt szívvel tovább használhatók pl. öntözésre, mivel semmilyen környezetre ártalmas vegyszert nem tartalmaznak. A tabletta összetevője egy, a talajban egyébként is előforduló baktérium által termelt fehérje, amely a szúnyoglárvákon kívül az egyéb élőlényekre ártalmatlan. Nem véletlenül alkalmazhatóak a természetes élővizekben is, hiszen szelektív hatásúak, az egyéb vízi szervezeteket sem károsítják.

Milyen házkörüli tenyészővizek fordulhatnak elő?

Vödrökben, gumiabroncsokban, kerti tárolókban, ereszcsatornában, gyerekjátékokban, virágcserepekben, esővizes hordókban stb. megálló víz.

Természetesen a közterületeken az önkormányzat elvégzi a lárvák irtását.

Köszönjük a lakosság együttműködését és odafigyelését!

Tisztelettel: Herczegh Róbert polgármester

Megszakítás