Tápióbicske

Helyi értéktár

Dokumentum neveFormátumDátumLetöltés
Helyi értéktár 1. részpdf2019-11-23Letöltés
Helyi értéktár 2 részpdf2019-11-22Letöltés

Helyi értéktár

A helyi érték megnevezéseA helyi érték rövid, szöveges bemutatásaFénykép
I. és II. világháborús emlékhelyek
A római katolikus templom kertjében található az I. világháborús emlékmű. Tápióbicskén 151 fő helyi lakos esett áldozatul az első világégésnek. Az emlékművet Kalotay Ottó alkotta és 1926. október 8-án leplezték le. A II. világháborúban 147 helyi lakos vesztette életét. Emléküket kopjafa őrzi a temetőben.
Fehér-kereszt1882-ben az akkori bíró Fehér István és neje, Csikós Terézia a homokbuckákon lévő kis fakeresztekkel jelölt sírokból a honvédok csontjait egy közös sírba temette, majd a ma is meglévő kőkeresztet állíttatta, melyen egy rövid vers is található.
Szabó Jóska kopjafájaSzabó Jóska, a 12 éves gyermekhonvéd emlékére állíttatta Nagykinizs községe a kopjafát. A kopjafa a legfiatalabb elhunyt hős emlékének állít emléket. Minden évben koszorúzással és egy rövid műsorral emlékezünk a fiatal honvédre.
HonvédszoborA szobor településünk egyik jelentősebb kulturális öröksége. A községünk határában zajlott 1849. április 4-ei győztes csata emlékhelye. 1910. október 23-án emelték és Jankovits Gyula alkotása. A győzelem, a kitartás jelképe lett az emlékmű. A szobor alatt osszárium található, ahol együtt nyugszik magyar, osztrák, lengyel, szerb és horvát katona.
Színi-Sebő Alajos emlékmű
Tápióbicske központjában 1999-ben állíttatta Tápióbicske és Csiliznyárad önkormányzata, valamint a Baráti Kör. Ebben az évben jött létre a Riedesel és a Sebő család leszármazottjainak találkozója.
Fehér István síremlékeFehér István községünk bírája volt a 19. században. Az ő nevéhez fűződik településünk máig élő hagyománya (április 4-ei) „zsemleosztás”. Sírhelye a temetőben található, ahol minden évben ünnepi műsorral tiszteleg a község Fehér István előtt. A művelődési ház is az ő nevét viseli.
Riedesel vaskeresztBitskey Viktor emeltette a párbajban elesett gróf Riedesel osztrák őrnagy és a harcokban elhunyt katonák holtteste fölé. Itt zajlott az osztrák Riedesel és Színi-Sebő Alajos híres párviadala. Azt az eseményt örökítette meg Jókai Mór híres regényében.
Bicskey-kúriaA Bicskey-kúria településünk egyik helyi építészeti öröksége, a Rákóczi út 1. szám alatt található. A 13. században meglévő udvarház alapjain épült. Udvari homlokzata 13 tengelyes,négyoszlopos, timpanonos rizalittal. Az utcai homlokzatot a 19. században átalakították.
Zsille-kúriaTápióbicskén, a Nagykátai út 7. szám alatt található Zsille-kúria 1840-ben épült. Egyenes homlokzatának közepén négyoszlopos, timpanonos rizalittal. 2011 óra a Salus Egészségügyi Társadalmi Szervezet működik az épületben.
Zsille kúria
Történelmi fahídTelepülésünk kiemelkedő emlékhelye,amely őrzi az 1849. április 4-ei győztes csata emlékét. 2002-ben a Baráti Kör által lett felújítva, megerősítve, így alakult ki a most látható történelmi fahíd. Minden évben (április 4-én) ünnepi beszéd és „Élő Történelemóra” keretében emlékezünk eme jelentős esemény helyszínén.
Római katolikus templomA Római katolikus templom községünk ékessége. A templomot 1757-ben kezdték építeni. Végleges formáját 1786-banérte el. Homlokzati tornyos, egyhajós barokk templom. A szentély kupoláján , 18. századi freskóján a Szentháromság látható a hódoló angyalok között. Az eredeti főoltár is ebből az időből való, bár a ma látható főoltár 1912-ben készült el.Tápióbicskei Templom
Földváry Károly Általános Iskola régi épületeA mai iskola épületét 1902-1903-ban építették fel állami támogatással a Bicskey család által adományozott telken. Tímár János volt az építész. A 7 tantermes iskola- mint első emeletes épület – korszerűnek számított. 1988-ban egy új épületrésszel bővült az épület, mely jelenleg is oktatási intézményként működik.
Trianoni emlékmű, székelykapuA Baráti Kör állította mind a két emlékművet a Szent István parkba. A székelykapu 2010-ben került átadásra, a „Trianoni emlékmű” szintén. A helyszínen minden év június 4-én hagyományőrző műsorral emlékezik a község lakossága.
Trianoni emlékhely és székelykapu
Millenniumi keresztA Millenniumi Keresztet 2000-ben állította Tápióbicske Barátainak Köre a Szent István parkba.
Tápióbicskei töltött káposztaA hagyományos töltött káposzta elkészítésétől eltér, mivel csontlében kell puhára párolni, a megfőtt és leszűrt tekercseket pedig panírozni kell, majd bő forró olajban ropogósra sütni. A végén, tálalás előtt kapros tejföllel kell meglocsolni.
Plébánia épülete
Katolikus Plébánia
Plébánia
Megszakítás