Tápióbicske

Tápió Natúrpark – tájékoztató

Tápió Natúrpark – a térségi összefogásért

A Tápió mente 2019. június 22-én az Agrárminisztériumtól megkapta a natúrpark címet, mellyel Pest megye első natúrparkja lettünk. Nyugat-Európában már több évtizede működnek natúrparkok a táji és kulturális örökség védelme érdekében. A natúrparkok azonban a nemzeti parkoktól eltérően alulról szerveződnek, a helyi közösségek összefogásán alapulva. A natúrparkok ma Európában a fenntartható vidékfejlesztés egyik jó modelljeként működnek.

A hazánkban már sok éve működő natúrparkok elsősorban az ökoturisztikai létesítményeikről (tanösvények, tematikus túraútvonalak, látogatóközpontok, bemutatóhelyek) ismertek, melyek kívülről is jól láthatóak. De emellett a natúrparkok foglalkoznak a természeti és kulturális értékek védelmével, a lakosság környezettudatos életmódjának erősítésével, de gazdasági területen is együttműködnek a helyi szereplők, termelők, szolgáltatók; sőt akár együttműködési kártyarendszerrel, vagy helyi pénzekkel is találkozhatunk egyes natúrparkokban.

A magyar natúrparkok önkormányzati alapon szerveződnek, a csatlakozó települések bel- és külterületükkel együttesen csatlakozhatnak a helyi natúrpark kezdeményezéshez. A Tápió Natúrparkhoz jelenleg 18 önkormányzat csatlakozott, melyek képviselő-testületei egy együttműködési nyilatkozat aláírásával váltak a natúrpark tagtelepüléseivé. Ezek a következők: Sülysáp, Kóka, Úri, Gomba, Bénye, Káva, Pánd, Tápiószecső, Tápióság, Tápióbicske, Nagykáta, Tóalmás, Szentlőrinckáta, Farmos, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tápiógyörgye. De a natúrpark partner szervezetei lehetnek helyi szolgáltatók, vállalkozások, termelők és civil szervezetek is. Munkaszervezete a Tápió Közalapítvány.

A natúrpark cím hivatalos megszerzése nem járt külön pénzügyi támogatással, de a Tápió Natúrpark fejlesztésére beadott Leader pályázatok révén már több beruházás is megkezdődött. A térség turisztikai palettájának bemutatására az elmúlt hónapokban létrehoztuk a Tápió Natúrpark honlapját – www.tapionaturpark.hu, melyen a már meglévő, működő turisztikai attrakciók, látnivalók, vendéglátók megtalálhatóak. Valamint a Tápió Natúrpark facebook oldalán az aktuális programok, események naprakészen elérhetőek. A tavaszi félévben az általános iskolák bevonásával egy többfordulós térségi natúrparki vetélkedőt szerveztünk, mellyel a diák korosztályt ismertetjük meg a Tápió mente értékeivel. A felnőtt lakosság informálására pedig egy riportfilm sorozatot készítünk, melynek 2. részét július 5-én láthatják a Williams TV Tápió+ magazin vasárnap esti műsorában. A sorozat korábbi részei egyébként a Szórómédia youtube csatornáján is visszanézhetők.

Ebben az évben még több olyan beruházás fog megvalósulni, melyek a Tápió Natúrpark „láthatóvá tételét” segítik mind tárgyi, fizikai eszközök (köszöntő és információs táblák, turista térkép, kiadványok megjelenés) formájában, mind a virtuális felületeken (riportfilm sorozat) Ezekről következő cikkünkben számolunk be, de látogasson el honlapunkra és facebook oldalunkra is!

Antalicz Csaba és Bikás Bettina, Tápió Közalapítvány

Megszakítás